- Een spelfout op je cv is meestal funest voor je kansen op de baan.
- Met enkele simpele tips kun je zorgen voor een vlekkeloze spelling.
- Kies je stijl en wees consequent, vertrouw niet alleen op de spellingscontrole en lees je document hardop voor.
- Lees ook: Sollicitatievragen voorbereiden? Dit zijn de 50 meest gestelde
Je kunt nog zulke indrukwekkende kwalificaties hebben, een spelfout op je cv betekent vaak dat je sollicitatie direct op de ‘nee-stapel’ belandt.
Business Insider vroeg twee cv-coaches hoe je je curriculum goed naloopt, voordat je het opstuurt in de hoop die droombaan te scoren.
We spraken met Dana Leavy-Detrick van de Brooklyn Resume Studio en Jared Redick van Resume Studio in San Francisco.
“Je cv is hoe dan ook geen plek voor spelfouten, onjuistheden, leugens of vermijdbare foutjes”, zegt Redick. Hier vier tips om de fouten uit je cv te filteren:
1. Vertrouw niet alleen op spellingscontrole
De spellingscontrole kan een goede hulp zijn als je last hebt van woordblindheid of wellicht dyslexie, maar vertrouw er niet blind op.
Een veelgemaakte fout, aldus Leavy-Detrick, is dat mensen in het Engels 'manger' op hun cv zetten in plaats van 'manager'. De spellingscontrole haalt dat er niet altijd uit.
In het Nederlands zijn er ook tal van voorbeelden. Het verschil tussen 'jou' en 'jouw' is een bekende. Jou duidt het lijdend voorwerp van een zin aan, jouw is bezittelijk. Als je per ongeluk toch 'ik vind jouw' schrijft in je cv, dan zal niet elke spellingscontrole dat als fout markeren.
Spatiefouten glippen ook vaak door de mazen. Neem de samenstelling 'lange termijn planning'. Apart drie correct gespelde woorden, maar in het Nederlands schrijf je 'langetermijnplanning'. Ga dus na of je niet te veel of te weinig spaties gebruikt.
2. Kies je stijl en wees consistent
Lang vertrouwden Nederlandse taalkundigen op het Groene Boekje, maar er is ook het Witte Boekje. Veel mediabedrijven hanteren één van deze stijlen als basis met een aantal specifieke aanpassingen.
In je cv kun je zelf de keuze maken als het aankomt op stijl. Neem cijfers. Formeel zou je ze van één tot tien uitschrijven, maar anderen geven de voorkeur om dat tot en met vijftien of twintig te doen. Dit is echter geen regel.
Je kunt er zelfs ook voor kiezen om van 1 tot 10 te tellen. Het voordeel van getallen (niet uitschrijven) is dat ze opvallen in een tekst - niet verkeerd als je een resultaat wil benadrukken.
Overigens, als je het hebt over afstanden, bedragen of procenten, gebruik dan getallen: 3 kilometer, € 45 en 12%. Welke aanpak je ook kiest: wees consequent. Niet 'twee maanden' op de ene plek en een paar zinnen verder ineens spreken van 'na 4 jaar'.
3. Lees je document na, maar leg het eerst even weg
"Lees het document sowieso twee keer door en op een moment waarop je ontspannen bent en met een heldere blik naar je tekst kan kijken", zegt Leavy-Detrick. "Als ik een document klaar maak, doe ik doelbewust een stap terug om afstand te nemen. Bij terugkomst op een later tijdstip, haal ik er waarschijnlijk sneller en meer fouten uit."
Wanneer je je cv net hebt geschreven, kan nalezen extra lastig zijn omdat je nog diep in de materie zit. Houd dus een pauze van minimaal een paar uur en ga iets anders doen voordat je nog eens gaat zitten om je cv door te nemen.
4. Print je cv en lees het hardop voor
"Eén van de beste technieken om na te lezen is om het document uit te printen, op te staan uit je bureaustoel en het hardop voor te lezen voor jezelf", tipt Redick. "Dit helpt om spelfouten en kleine slordigheidjes eruit te halen, maar is ook goed om je stijl en uitdrukkingen te controleren."
Daarnaast is het van belang dat je niet alleen op jezelf vertrouwt, maar een taalvaardige vriend of vriendin vraagt om je cv na te lezen. Een frisse blik en een goed taalgevoel doen veel voor een tekst. "Een cv is een eerste indruk voor de werkgevers, dus je moet echt zoveel mogelijk je beste beentje voorzetten", doceert Leavy-Detrick. "Alleen dan maximaliseer je je kansen om die droombaan in de wacht te slepen."
[activecampaign form=20]